top of page

Geschiedenis

Op deze pagina kunt u alle informatie vinden over De Böhmerwaldkapel uit het Limburgse dorpje Schinnen.

 

Welkom lieve Muziekvrienden

Van 4 februari 1969 tot 15 februari 1981 kende Schin­nen de Böhmerwald Blaaskapel. In 1980 ontstonden de Schintaler, waarin een deel de Böhmerwalders nieuw emplooi vonden. Echter, op 22 juni 2013 keerde de Böhmer­wald Blaaskapel terug, als Böhmerwaldkapel. 

 

Ook de Böhmerwald Blaaskapel of Böhmerwaldkapel, de namen werden door elkaar gebruikt, kende voorgangers.  Basis was altijd de blaasgroep van fanfare Sint Caeci­lia uit Schinnen. Al rond 1950 was er een ensemble uit het muziekgezelschap dat amusementsmuziek maakte. Dat leidde tot een kapel met 15 muzikanten die, hoewel voor het merendeel lid, volledig onafhankelijk van de fanfare opereerde. 

 

Leider was Martin Diederen, vader van Martin junior, de leider van de Schintaler. "Mijn vader was een groot fan van Ernst Mosch en zijn Egerländer Musikanten. Die muziek wilde hij ook spelen. Hij speelde bugel, net als ik. De fanfare maakte gewoon deel uit van ons gezin en doet dat nog. Mijn vader was ook Dirigent van de Bergkapelle Hillensberg en die combinatie werd hem te veel. Hij bleef overigens wel lid van de fanfa­re."

 

Hoewel de Böhmerwald Blaaskapel officieel in 1968 werd opgericht en in 1969 voor het eerst optrad, vond, dankzij de voorgangers, al in 1975 het zilveren jubi­leum­feest plaats. 

De Böhmerwald (Blaas)kapel telde toen 16 leden en nu weer. "Het zijn niet dezelfde mensen, ze komen wel weer uit de fanfare en ook nu tellen hebben vijf leden de achternaam 'Diederen'. Het repertoire is geënt op Ernst Mosch en de Böhmische muziek. En het zal uiter­aard niet bij één optreden blijven."  

 

De nieuwe Böhmerwaldkapel timmert flink aan de weg, met een zeer gemotiveerde groep muzikanten en jonge talenten, waar limburg de komende jaren nog heel wat van kan verwachten.

In 2014 Lanceerden zij hun 1e CD "Mit Musik gehn wir auf Reisen" met onder andere de nieuwe Böhmische klassieker "Böhmische Liebe" van componist Mathias Rauch, waarvan er enkele duizenden zijn verkocht in de Benelux, Duitsland en Oostenrijk en heeft miljoenen views op Youtube. Het nummer dat voor het eerst voor blaaskapel op CD is uitgbracht door de Bohmerwaldkapel is inmiddels een klassieker en staat al jaren in de top-3 van de blaasmuziek.

In 2015 nam de Böhmerwaldkapel succes vol deel aan de Europese kampioenschappen voor Blaaskapellen en wel in de hoogste klasse ook wel genoemd " die Profi- stufe"  en werden Vice- Europameister.

 

In 2016 heeft De böhmerwaldkapel op uitnodiging van de familie Lechner deelgenomen aan het Lechnerfest in Bisschofshofen (A) in Oostenrijk, met een deelnemers veld van alleen maar top orkesten uit oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.

In 2018 verscheen hun 2e cd Musik fur Feinschmecker.

Sinds jaar en dag treden zij op tijdens de jaarlijkse oktoberfeesten in Sittard.

Mooie optredens samen met o.a. Southbrass, Vierrablech en Ernst Hutter hebben zij mogen verzorgen.

Gelukkig hebben we de coronajaren 2020 /2022 achter ons kunnen laten.

In 2022 was het allerlaatste Lechnerfest in Bischofshofen waar de Bohmerwaldkapel weer een uitnodiging voor kreeg.

 

Het jubileumjaar 2023 zal hun 3e cd verschijnen onder Tyrolis label en in 2024 staan we weer samen met Vierrablech in de Rodahal in Kerkrade

 

Wij zullen U met onze website op de hoogte houden van onze aktiviteiten.

Tot Gauw bij een van onze optredens,

Groet Martin Diederen.

bottom of page